Beslag Belastingdienst
Als u uw belastingaanslag niet of niet op tijd heeft betaald, dan zult u uiteindelijk altijd meer betalen. U betaalt namelijk naast de aanslag dan ook nog (belasting)rente en diverse kosten en soms een boete. De kosten verbonden aan het versturen van een aanmaning, een dwangbevel, etc. worden aan u in rekening gebracht. Als er vervolgens nog beslag wordt gelegd, moet u ook de kosten van de deurwaarder betalen.
Uitstel, betalingsregeling of kwijtschelding
In sommige gevallen kunt u uitstel van betaling krijgen en / of een betalingsregeling treffen. In 2014 en 2015 is het voor ondernemers (met schulden tot € 20.000) eenvoudiger om een regeling te treffen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om kwijtschelding te krijgen van uw belastingschuld. Neem hiertoe tijdig contact op met de Belastingdienst of schakel een belastingadviseur in. Via onderstaand formulier komt u in contact met een deskundige adviseur. Bij ondernemers kan de Belastingdienst zelfs het faillissement aanvragen, dit komt de laatste jaren steeds vaker voor.
Wat kan de Belastingdienst ondernemen?
In eerste instantie krijgt u een herinnering, dan een aanmaning en uiteindelijk krijgt u thuis of op uw bedrijf bezoek. De kosten en rente zijn dan al met vele honderden euro's opgelopen. De Belastingdienst heeft veel meer rechten dan een gemiddelde burger en zelfs meer rechten dan een deurwaarder. De Belastingdienst kan de volgende stappen ondernemen:
- Loonbeslag: Als een belastingschuldige niet tijdig zijn belastingen heeft betaald, ontvangt hij een herinnering en uiteindelijk een dwangbevel. Een herinnering en een dwangbevel brengen substantiële kosten met zich mee. Als er nog geen betaling volgt, kan de Belastingdienst loonbeslag leggen. Dit zal via uw werkgever of uitkeringsinstantie worden geregeld.
- Beslag op eigendommen: Betaalt u na ontvangst van een dwangbevel uw belastingschuld niet binnen 2 dagen? Dan kan de belastingdeurwaarder (zeg de deurwaarder van de Belastingdienst) beslag leggen op uw eigendommen of de eigendommen van uw bedrijf of B.V. Als u dan nog niet betaalt, dan kan de belastingdeurwaarder de zaken verkopen. Met de opbrengst van deze openbare verkoop wordt de belastingschuld verminderd. Eerst worden de kosten en rente betaald, daarna pas de belastingschuld.
- Beslag op uw bankrekening: Via beslag op uw bankrekening kan de Belastingdienst ook een aanslag innen. Zonder dat u ervan weet of hiervan vooraf een bericht krijgt kan de Belastingdienst geld van uw bankrekening afschrijven, dit noemt men de zogenaamde overheidsvordering. De Belastingdienst kan het saldo op uw bankrekening aanspreken, maar ook het bedrag dat u maximaal rood mag staan. De Belastingdienst zal hierbij geen rekening houden met de zogenaamde beslagvrije voet.
Belastingtip 1
Zorg ervoor dat u meerdere bankrekeningen heeft. Bij een belastingachterstand kunt u het beste de kredietruimte beperken en wellicht zelfs overwegen een bankrekening in Duitsland of België te openen, of in contanten aan te houden. Het beslagleggen op dergelijke buitenlandse bankrekeningen is een stuk lastiger, aldus de deurwaarder. Het is natuurlijk het beste om een betalingsregeling af te spreken met de Belastingdienst.
Belastingtip 2
Als er beslag wordt gelegd of een executieverkoop wordt aangekondigd, is het te overwegen om een civiel kort geding tegen de Belastingdienst te beginnen, dit heeft een schorsende werking. U moet dan wel een reden hebben om een kort geding op te starten, bij misbruik van bevoegdheden zal de ontvanger kosten op u kunnen verhalen.
Belastingtip 3
Beperk uw roodstand op de bankrekening die u gebruikt voor mogelijke belastingbetalingen en belastingteruggaven. De kredietruimte mag de Belastingdienst gebruiken als er beslag op de bankrekening wordt gelegd.