Bedrijfsoverdracht eenmanszaak en VOF
De overdracht van een eenmanszaak, VOF of maatschap is relatief eenvoudig. Alle activa en eventuele passiva met de werknemers worden overgedragen. De oude eigenaar moet afrekenen met de Belastingdienst en de koper kan zelf bepalen of hij/zij het bedrijf via een eenmanszaak, VOF of bijvoorbeeld in een B.V. wil voortzetten.
Fiscale gevolgen overdracht eenmanszaak en VOF
Als een eenmanszaak of VOF wordt verkocht, dan stopt deze ondernemer. De ondernemer moet dan over de zogenaamde stakingswinst (en de winst van het lopende boekjaar) met de Belastingdienst afrekenen. Tevens moet hij wellicht genoten investeringsaftrek terugbetalen. De verkoper moet zich voordien laten adviseren om te bekijken of de heffing door een overdracht in de B.V. of via een stamrecht / pensioen kan worden beperkt of voorkomen. Wellicht dat een tussenvorm (zoals een VOF / CV) het afrekeningsmoment kan verplaatsen.
Overdracht zonder fiscale gevolgen
In de praktijk komt het soms ook voor dat de onderneming geruisloos (zonder belastingheffing) overgaat aan de koper. De kring van kopers is hierbij beperkt (zoals bijvoorbeeld een werknemer). Het is ook mogelijk dat een koper mede-eigenaar wordt van de eenmanszaak of VOF, ook via deze route wordt directe heffing voorkomen. Wellicht kan als alternatief de overdracht plaatsvinden via een winstrecht of via verhuur.
Belastingtip
Mits dit nog te plannen is, is het verstandig om uw bedrijf enkele jaren (tenminste 3 jaar) vóór de overdracht in te brengen in een B.V. De verkoop van een B.V. kan meestal zonder enige belastingheffing plaatsvinden. Laat u hierover adviseren door een deskundige.
Interessante artikelen voor de eenmanszaak/zzp
Eenmanszaak, VOF of B.V. - winstbelasting
Belasting aftrekposten eenmanszaak