Vennootschap onder firma als samenwerkingsvorm
Steeds meer samenwerkingen vinden plaats via een vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap, maatschap of LLP. De redenen hiervoor zijn:
- eenvoudige opzet;
- mogelijkheid om als natuurlijk persoon of als B.V. te participeren;
- behoud van ondernemersfaciliteiten;
- er kunnen heldere afspraken worden gemaakt;
- BTW-problemen bij medici of financiële bedrijven oplossen;
- geen kosten voor extra aangiften;
- geen publicatieplicht van cijfers (wel inschrijven in handelsregister).
De vennootschap onder firma (VOF) is een samenwerkingsvorm tussen minimaal twee (rechts)personen. Al deze personen brengen iets in, dit kan het volgende zijn:
- geld;
- goederen;
- goodwill;
- arbeid.
Voordeel Vennootschap onder Firma
De VOF is eigenlijk een dubbele eenmanszaak. De oprichting is vormvrij en hoeft dus niet via een notaris. Een storting van kapitaal is niet nodig (zoals bij een N.V. of B.V.) en vele zaken kunnen in de VOF-overeenkomst worden geregeld. U kunt als B.V. of als natuurlijk persoon deelnemen in de VOF, hierdoor kunt u fiscale ondernemersfaciliteiten behouden.
Nadeel Vennootschap onder Firma
Belangrijkste nadeel van de VOF is de hoofdelijke aansprakelijkheid (100% elke vennoot), de betrokken (rechts)personen zijn met het gehele vermogen aansprakelijk. Bij een hoog risico is het te overwegen om een VOF aan te gaan tussen diverse B.V.'s.
Inhoud VOF-contract
Een VOF-contract moet door een (fiscaal) jurist worden opgesteld. Een voorbeeld treft u hier aan. In de overeenkomst zijn de volgende zaken van belang:
- Duur van de overeenkomst.
- Wie brengt wat in?
- Vertegenwoordiging van de VOF.
- Wat te doen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid?
- Wat te doen bij overlijden?
- Hoe handelen bij verkoop of vertrek vennoot?
- Concurrentie tijdens en na VOF.
- Hoe omgaan met geschillen?
- Voortzetting bij vertrek, echtscheiding, etc.
- Betalingsregeling bij vertrek vennoot.
Beperken aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid binnen de VOF kan worden beperkt door een vennoot in zijn bevoegdheden te beperken. Als dit in de overeenkomst is geregeld en ook bij het handelsregister is ingeschreven, werkt dit ook tegen derden / klanten. De onbevoegde vennoot heeft dan alleen zichzelf gebonden.
Fiscaal en VOF
De VOF is een transparant lichaam. Dit wil zeggen dat de vennoten (B.V. of natuurlijk persoon) zelf met de Belastingdienst moeten afrekenen over hun winstaandeel. De VOF doet wel zelfstandig aangifte voor de loonheffing en omzetbelasting.