- Schenkingsplan: tijdens leven schenken is veelal voordeliger. Overleg om jaarlijks aan uw kinderen of kleinkinderen te schenken. Eventueel kunt u ook op papier schenken of kunt u een schenking herroepelijk maken.
- Schenken via stichting: wellicht is het te overwegen om via een stichting te schenken.
- Testament: laat eens per 5 jaar uw testament controleren via een notaris APK
- Kostwinner gaat dood: maak een opstelling van de gevolgen als de kostwinner komt te overlijden.
- Huwelijkse voorwaarden: overweeg om uw huwelijkse voorwaarden op te heffen.
- Gezeur: als u gezeur verwacht bij uw overlijden, is het verstandig om legitieme porties in uw testament op te nemen en tevens een executeur te benoemen.
- Praktijk: waar liggen uw papieren en welke adviseurs moeten worden gebeld bij uw overlijden? Wie regelt de begrafenis en welke wensen heeft u?
- Stiefkinderen: als er stiefkinderen zijn is het veelal verstandig om een testament op te stellen, dit voorkomt verrassingen.
- Kinderen met stoornis: als er kinderen zijn met een geestelijke stoornis (of bijvoorbeeld drugsgebruik) is het te overwegen om een onderbewindstelling te regelen.
- Bedrijf: als u een bedrijf heeft is het verstandig om dit tijdens uw leven al over te dragen aan uw erfgenamen. Regel ook de praktische kant binnen uw bedrijf (wie wordt de directeur, wat moet er met het bedrijf gebeuren, etc.).
Checklist estate planning
Estate planning wil feitelijk niets anders zeggen dat u uw vermogen zonder teveel belastingheffing laat overgaan binnen uw familie. Het is iets waar iedereen bij stil moet staan. Als u tevens wilt hebben dat uw vermogen bij de juiste mensen terechtkomt, moet u veelal een testament opstellen. In dit artikel een overzicht van zaken die u moet en kunt regelen ten aanzien van uw overlijden en / of het voorkomen van belastingheffing (erfbelasting).
De checklist voor overlijden en estate planning
Vragen over checklist estate planning
Stuur via onderstaand formulier uw vraag of opmerking.
Meer weten van checklist estate planning
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.