Gouden handdruk, stamrecht in 2012
Nieuwe wetgeving per 2014
Er is bekend geworden dat per 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling wordt afgeschaft. Als u vanaf 1 januari 2014 een ontslagvergoeding zou ontvangen, moet u daarover dus direct afrekenen met de Belastingdienst. Bij een hogere ontslagvergoeding zal dit betekenen dat u per direct 52% belasting moet betalen. De huidige mogelijkheden (stamrecht B.V. of banksparen) behoren hiermee tot het verleden.
Bestaande stamrecht B.V.
Per 1 januari 2014 komt er ook een leuke regeling. Het vermogen van een stamrecht B.V. (die onder de stamrechtvrijstelling hierin is ondergebracht) mag in één keer worden uitgekeerd. De regeling dat de uitkering periodiek moet plaatsvinden komt dan dus (tijdelijk) te vervallen. Vorenstaande geldt voor vermogen in een stamrecht B.V., bankrekening of bij een verzekeraar. Over 20% van deze uitkering hoeft u geen belasting te betalen, over 80% dus wel. Het vermogen staat hiermee op uw bankrekening en is hierdoor belast in box 3. Wellicht kunt u overwegen om uw hypotheek (eigen woning) af te lossen, dit is echter maatwerk.
Regeling tot en met 31 december 2013
Als u een gouden handdruk krijgt van uw werkgever, kunt u kiezen uit de volgende opties:
- direct afrekenen;
- onderbrengen bij verzekeraar;
- onderbrengen bij een bank;
- onderbrengen bij uw eigen B.V.
De Belastingdienst heeft in 2012 nieuwe regels gesteld, dit is de reden voor dit artikel. Via Belastingtips kunt u een offerte en berekening aanvragen voor uw gouden handdruk, dit doet u door onderaan uw vraag in te vullen.
Nieuwe uitleg Belastingdienst
De Belastingdienst heeft antwoord gegeven op vier vragen over gouden handdruk-stamrechten:
- De redelijke termijn die een werknemer heeft om een beslissing te nemen over zijn uitkering.
- De mogelijkheid een uitkerend stamrecht om te zetten.
- Een door de rechter toegekende ontslagvergoeding.
- Een ontslagvergoeding via een uitkering ineens.
1. De redelijke termijn
Aan de werknemer wordt een ontslagvergoeding toegekend. De vergoeding staat vast en de werknemer heeft dan nog een redelijke termijn om te beslissen wat hij met de vergoeding wil doen. De basisopties zijn: direct uitkeren of omzetten in een stamrecht. De redelijke termijn is per 2012 maximaal 6 maanden. De werknemer mag het geld stallen op een derdenrekening, dit kan bij een notaris, advocaat of een andere partij. Het is ook mogelijk om het geld bij de werkgever te laten staan of bij een verzekeraar te parkeren.
2. Omzetten stamrecht dat al is ingegaan
Als u al een stamrecht ontvangt, kunt u dit omzetten naar een nieuw / ander stamrecht. Het stamrecht moet wel voldoen aan de wettelijke voorwaarden en de voorwaarden van de stamrechtovereenkomst. Als u niet aan de voorwaarden voldoet, wordt u geconfronteerd met een heffing die kan oplopen tot 52%, te verhogen met 20% revisierente. U kunt het stamrecht wijzigen als u nog geen 65 jaar bent. Na 65 jaar is het omzetten complexer (uitstel is niet mogelijk).