Steekpenning of relatiegeschenk?
Een bedrijf wil een goede relatie met haar klanten en relaties. Een aansteker wordt gezien als een relatiegeschenk maar hoe zit het met een weekend Italië voor uw beste klant? Bij een groot relatiegeschenk komt u op de grens van steekpenningen. Relatiegeschenken zijn (beperkt) aftrekbaar, steekpenningen sinds 2006 niet meer. Waar ligt de grens?
De rechter
In juli 2011 deed de rechter een uitspraak over het grensvlak tussen relatiegeschenken en steekpenningen. Een ingenieursbureau betaalde een weekend in een hotel voor 4 ambtenaren. De inspecteur is van mening dat de kosten niet aftrekbaar zijn, omdat sprake is van het betalen van steekpenningen. De inspecteur had niet aangetoond dat er sprake was van steekpenningen, immers bij steekpenningen moet de ondernemer proberen het gedrag van de betrokken personen positief te beïnvloeden. Tevens is het verstrekken van steekpenningen een strafbaar feit, de inspecteur had geen aangifte gedaan. De rechter was van mening dat de kosten aftrekbaar zijn. In deze casus is een lang weekend geschonken. De reden hiervoor was een dienst jubileum van de ambtenaren, het was niet de intentie om hun gedrag te beïnvloeden.
Belastingtip
Bij het stellen dat sprake is van steekpenningen rust op de inspecteur een zware bewijslast. Het moet blijken dat er sprake is van het betalen van steekpenningen. De inspecteur moet overtuigend aantonen dat er sprake is van een strafbaar feit. Hiervoor is een uitgebreid onderzoek nodig, waarbij de inspecteur onder meer moet aantonen dat de ondernemer door het verstrekken van het relatiegeschenk het gedrag van de betrokken personen wilde beïnvloeden.
Bron
Rechtbank Haarlem, op 6 juli 2011 (rolnummer 10/2778).