Bedrijfsopvolging bij eenmanszaak of VOF

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Bedrijfsopvolging bij eenmanszaak of VOF

De bedrijfsopvolging in de inkomstenbelasting

Als u als ondernemer nadenkt over een bedrijfsopvolging (of verkoop), dan moet u dit 3-5 jaar voordien in gang gaan zetten. De bijzonder gunstige faciliteit die we nu kennen wordt waarschijnlijk in 2017 of 2018 afgeschaft.

Het is belangrijk om een bedrijfsopvolging goed voor te bereiden en de hiervoor benodigde structuur nu al neer te zetten. Via de bedrijfsopvolgingsfaciliteit kunt u 45% belasting over de waarde van uw bedrijf voorkomen / uitstellen.

Belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • Zijn de kinderen er klaar voor?
  • Kinderen in dienstbetrekking nemen (fiscale voorwaarde).
  • Heeft u de juiste structuur (eventueel eenmanszaak of VOF omzetten in B.V. / holdingstructuur)?

Quickscan voor bedrijfsopvolging

De adviseurs van Belastingtips maken regelmatig voor accountants en ondernemers een quickscan om te kijken of een bedrijfsopvolging binnen uw familiebedrijf mogelijk is. Als u een offerte hiervoor zou willen, kunt u hier een offerte aanvragen. Binnen een paar dagen ontvangt u dan van ons een e-mail.

Waarom bedrijfsopvolging tijdig regelen?

Als u de bedrijfsopvolging goed opzet, kunt u in veel gevallen uw bedrijf belastingvrij overdragen aan uw kinderen. Hierdoor kunt u inkomstenbelasting, box 2 heffing (bij B.V.), erfbelasting en schenkbelasting voorkomen of tot vrijwel nihil beperken.

In dit artikel praten we u bij over de bedrijfsopvolging bij ondernemers voor de inkomstenbelasting, hierbij kunt u denken aan:

  1. bedrijfsopvolging bij de eenmanszaak;
  2. bedrijfsopvolging bij de VOF;
  3. bedrijfsopvolging bij de maatschap;
  4. bedrijfsopvolging bij de CV.

Inkomstenbelasting en bedrijfsopvolging

In de fiscale wereld spelen bij een bedrijfsopvolging (binnen de familie) de schenkbelasting en de inkomstenbelasting (box 1 of 2) de meest belangrijke rol. Deze belastingheffing kan worden voorkomen door de zogenaamde  bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF). Dit geldt dus voor eenmanszaken, vennootschappen onder firma, maatschappen en B.V.'s. In de inkomstenbelasting kan de heffing worden uitgesteld, er gelden wel voorwaarden:

  1. U moet de onderneming minimaal 1 jaar in bezit hebben.
  2. Er moet sprake zijn van een echte onderneming (geen beleggingen, zie hiervoor jurisprudentie hierover), soms kan dit ook bij ondernemingen met veel onroerende zaken.
  3. De persoon die de onderneming voortzet moet mede-ondernemer of werknemer zijn sinds de laatste 3 jaren (binnen de onderneming).
  4. Bij vererving moeten de overnemers de onderneming ook gedurende een periode voortzetten.

Structuur bij een bedrijfsopvolging

De meest voorkomende structuur bij een bedrijfsopvolging in de B.V.-omgeving is de verkoop van een werkmaatschappij door een holding. De verkoop kan dan belastingvrij plaatsvinden, dit op grond van de deelnemingsvrijstelling. De structuur moet u tenminste 3 jaar voor de bedrijfsopvolging opzetten, dit op grond van fiscale wetgeving. De structuur kan worden gevormd via een geruisloze of ruisende inbreng van een eenmanszaak, vennootschap onder firma of maatschap.

Een bedrijfsopvolging kan via vele opties worden vormgegegven. Eén keuze of optie is niet te geven. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de notariële en fiscale gevolgen van hun situatie en / of kiezen te laat voor de juiste structuur, dit is jammer. 

Vragen over bedrijfsopvolging

Stuur ons een e-mail (zonder verdere verplichtingen) of bel met één van onze adviseurs (veelal ervaren fiscaal juristen).


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte