iPad belastingvrij of niet

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
09-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

iPad belastingvrij of niet

De mobiele techniek gaat in een razend tempo. Vroeger kon een mobiele telefoon belastingvrij aan een werknemer ter beschikking worden gesteld, mits het zakelijk gebruik meer dan 10% bedroeg. Daarna kwamen er smartphones, kleine computers, iPad's etc. op de markt. De vraag is of deze zaken ook belastingvrij kunnen worden verstrekt.

Werkkostenregeling en ipad

Met ingang van de invoeren van de werkkostenregeling (verplicht in 2015) is het fiscale onderscheid tussen computers, smartphones en tablets verdwenen. Voor deze zaken gaat het noodzakelijkheidscriterium gelden. Als een werkgever een werknemer een ipad of ander apparaat wil geven die hij/zij nodig heeft voor zijn of haar werk dan mag de werkgever deze belastingvrij vergoeden.

Nieuw besluit loonbelasting

Er is sprake van een belastingvrij te verstrekken communicatiemiddel, als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Apparaat lijkt op een mobiele telefoon (uiterlijke kenmerken).
  2. Communicatie speelt een centrale rol bij het gebruik ervan.
  3. Het beeldscherm heeft een diagonale afmeting van maximaal 18 cm (7 inch).

Computer of telefoon?

Een telefoon mag belastingvrij worden verstrekt als het zakelijk gebruik 10% of meer bedraagt. Als het geen telefoon is (zoals bij een computer), moet het zakelijk gebruik 90% bedragen. Een iPad, netbook of e-reader mag dus niet zomaar belastingvrij worden verstrekt. U kunt proberen te stellen dat u een iPad als communicatiemiddel gebruikt, en dat enkel een groter scherm het gemak ervan zal bevorderen. Dit is een aardige discussie met een inspecteur.

iPhone, iPad en telefoon onder werkkostenregeling

De regels voor het gebruik (10% telefoon en 90% computer) worden niet anders. Apparatuur die aan deze regels voldoet, hoeft u niet te waarderen onder de werkkostenregeling. Het vergoeden van apparatuur is onder de werkkostenregeling echter altijd belast, deze moet u dus waarderen.

Rechter en Ipad

Een BV verstrekt aan ruim 600 werknemers een Ipad met een 3g kaart (waarde 700 euro). Er worden geen afspraken gemaakt over het gebruik en de eigendom. Er wordt ruim 300.000 euro aan eindheffing afgedragen over deze verstrekking. De BV komt tegen deze aanslag in bezwaar en beroep. De BV stelt dat sprake is van een communicatiemiddel (artikel 15b lid 1 onderdeel f Wet Loonbelasting) en niet van een computer. De Rechtbank in Haarlem komt in 2012 tot de conclusie dat een ipad geen mobiele telefoon is, da's niks bijzonders lijkt mij, ik bel ook zelden met mijn ipad.  De rechtbank stelt dat de Ipad een  "computers en dergelijke apparatuur" is, dit in de zin van artikel 15b, lid 1, onderdeel s, Wet Loonbelasting.

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft nog eens goed naar deze casus gekeken (september 2014). Het Gerechtshof komt tot de conclusie dat een Ipad geen computer is, daarom mag de Ipad belastingvrij aan de werknemers worden verstrekt. De motivatie is bijzonder namelijk

  • Volgens het hof beperkt het touchscreen van de iPad het gebruik van het apparaat als computer. Zo gaat de invoer van langere teksten bij een iPad minder vlot dan bij apparaten met een klassiek toetsenbord, zoals pc’s en laptopcomputers. De beperkingen van een touchscreen spelen niet of nauwelijks een rol bij mobiele communicatie, sms, e-mail of internetbezoek. Daarom is de iPad een communicatiemiddel.



Ipad toch belastingvrij

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte